El mosquit tigre
Ja ha començat a criar i a picar el mosquit tigre. Està a les nostres mans frenar-ne la proliferació evitant donar-li punts on criar.
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l’estiu de 2004. Se’l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes, i pica de dia. La seva presència és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. A Palau ja fa uns anys que ha arribat.
Donat que no es pot eradicar, el que està a les nostres mans és intentar controlar-ne la població evitant que pugui criar, per així evitar-ne les picades, al ser aquest mosquit un vehicle que pot transmetre malalties com el Chikungunya, Dengue o Zika. Per a això, cal eliminar els punts d’aigua on poden créixer, qualsevol massa d'aigua petita i estancada com bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients.
Com distingir ràpidament el mosquit tigre?
És de mida mitjana o petita (al voltant d'1 cm o poc més), té ratlles blanques sobre fons negre a tot el cos, potes incloses, és insistent, i pica de dia.
Què s’ha de fer per prevenir-ne l'expansió?
- Posar sota cobert tots aquells objectes i contenidors en els qual es pugui acumular aigua. En el cas d’elements fixos i objectes que no es puguin retirar, s’hauran de revisar atentament almenys dos cops per setmana i procedir a eliminar qualsevol acumulació d’aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.
- En els casos en què es consideri imprescindible tenir algun tipus de recipient amb aigua i a l’exterior, caldrà que aquests es mantinguin tapats, mitjançant una tapa o una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).
- En el cas concret de les basses o piscines, cal actuar de manera que l’aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquit tigre, procedint amb alguna de les següents actuacions: clorar l’aigua (en el cas de les piscines), introduir peixos en el cas de les basses (per exemple Cyprinus carpio, carpa comuna), o bé col·locar una tela mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima) que cobreixi completament la superfície d’aigua.
Tractament contra el mosquit tigre als embornals
Per segon any consecutiu, l’Ajuntament està portant a terme un tractament contra el mosquit tigre als embornals del municipi, dins la campanya de control d'aquest insecte a la via pública. Aquest es realitza amb periodicitat mensual i durant els mesos de calor. Es tracten amb larvicida els embornals que retenen aigua (sifònics), donat que és un dels indrets on fa la posta d'ous. El larvicida, com el seu nom indica, actua contra les larves impedint que es converteixin en mosquits adults.
Des del mes de maig fins al mes d'octubre, per poder mantenir el tractament larvicida en l'aigua de l'embornal, cal evitar llençar-hi l'aigua de fregar.