Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Escut Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Idiomes

  •          Mida de lletra  

Nevada 2012

Imatges relacionades

  • Niu de vespa velutina

    Niu de vespa velutina

QUE CAL SABER DE LA VESPA VELUTINA?

15 de juliol de 2019

Arribada a Catalunya i expansió

La vespa asiàtica o vespa velutina és una espècie invasora que s’ha començat a trobar al Vallès Oriental i a Santa Maria de Palautordera durant el 2016.

 

Es tracta d’una espècie que va arribar a França de manera accidental el 2004 i la seva expansió cap al sud està essent molt ràpida. A Catalunya, es va detectar el 2012 per primera vegada a l’Alt Empordà. A Palau ja s´ha detectat la seva presencia i es per axó que des de el Ajuntament s´ha començat a prendre mesures per  minimitzar els seus efectes.

 

Cicle biològic

Normalment els nius es detecten a la tardor, quan els arbres perden la fulla i es fan visibles, però hi són des de la primavera/estiu. Hi ha dos tipus de nius els primaris i els secundaris.

 

Els primaris són petits, de color marró i per cada un que es pugui retirar evitarem l’aparició de milers de vespes en futurs nius secundaris.

 

Els secundaris són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60cm de diàmetre. Normalment els construeixen a les branques més altres d’arbres de ribera, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra.

 

Problemes

El problema principal de la vespa asiàtica, a més de competir amb altres espècies de vespes autòctones, és que es tracta d’un depredador molt potent d’abella mel·lífera. En principi, la vespa asiàtica no és una espècie agressiva amb les persones. Només hi pot haver perill de picada si ens apropem molt a un niu que estigui a poca alçada o si se senten agredides

 

Actuacions i col·laboració de la població 

No disposem de mètodes de lluita que puguin aturar la seva expansió pel territori, actualment només es pot mirar de reduir el seu impacte per seguretat de les persones o bé per proximitat a explotacions apícoles. 

Necessitem la col·laboració de la població per a la detecció de nius primaris de la vespa asiàtica. Per això, us demanem que reviseu les cornises de les teulades, garatges i porxos, ja que són llocs habituals on les reines de la vespa asiàtica fan els primers nius.

 

Que fer quan detectem la presencia de un niu?

Mai intentar retirar-lo. Axó es feina de personal especialitzat

Avisar al Ajuntament ( 93 847 96 24),

Si es pensa que pot ser un perill imminent per a les persones truqueu a la Policia Municipal ( 93 847 96 30 )

Apuntar bé el lloc i data de la troballa

Cal ser prudent, la seva picada, com la d’altres himenòpters, a més de dolor pot suposar una gran reacció al·lèrgica que necesiti de suport mèdic immediat.

 

 

Escut Ajuntament de Santa Maria de Palautordera
AJUNTAMENT DE SANTA MARIA DE PALAUTORDERA
Plaça de la Vila, 1 - 08460
Tel: 93 847 96 20  Fax: 93 847 96 29

Horari: dilluns a divendres, de 9 a 14 h. i dimecres tarda, de 17 a 19.30 h.
Horari d'estiu (1/6 a 15/9): dilluns a divendres de 9 a 14 h

ajuntament@smpalautordera.cat

Comparteix:

  • Twitter
  • Facebook

Segueix-nos a:

  • Facebook
  • RSS

Amb la col·laboració de:

Logo Diputació Barcelona