Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Escut Ajuntament de Santa Maria de Palautordera

Idiomes

  •          Mida de lletra  

Gitanes 2015

Atmosfera i canvi climàtic

QUALITAT DE L'AIRE

 

La xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya dispoa de 13 punts de mesura a la zona de quaitat de l'aire 8, de comarques de Girona, que es on es troba el municpi de Santa Maria de Palautordera.

 

Santa Maria de Palautordera disposa d’una estació al propi terme municipal, al carrer Martí Boada, pertanyent a la XVPCA, que pren dades de forma automàtica de l’ozó i de la pluja àcida i de forma manual de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).  Aquestes dades es complementen amb les que es recullen a l’estació del c/ Damm de Sant Celoni, que recull de manera automàtica dades de: òxids de nitrogen, ozó, sulfur d’hidrogen, diòxid de sofre; i de manera manual: compostos orgànics volàtils, plom i  partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres.

 

Cabina de control atmosfèric

 

Dades diàries en línia dels nivells l'ozó a Palau

Visita virtual a una estàció de vigilància de qualitat de l'aire

 

CANVI CLIMÀTIC

 

Clica

 

La variació climàtica al nostre planeta sempre ha existit, el clima dela Terraés dinàmic. No obstant, el desenvolupament humà basat principalment en combustibles fòssils, l’agricultura intensiva i la indústria ha provocat i segueix provocant l’alliberament d’una gran quantitat gasos a l’atmosfera. El món industrialitzat ha augmentat la concentració de gasos d’efecte hivernacle en un 30% des del segle passat i el medi natural no té capacitat per absorbir totes aquestes emissions. Aquest augment contribueix a un augment molt important de l’efecte hivernacle.

 

L’efecte hivernacle existeix de forma natural i permet la vida ala Terramantenint la mitjana global de la temperatura en uns15ºC, ja que els gasos a l’atmosfera, atrapen la radiació que reflecteixla Terra i la reemeten.

  

Aleshores l’augment de la concentració d’aquests gasos redueix la porció de la part de calor que es perd a l’espai provocant un augment dels gasos reemesos cap a la superfície terrestre que contribueix a un augment de la temperatura.

Els gasos atmosfèrics que contribueixen a l'efecte d'hivernacle són:


El diòxid de carboni (CO2)

El metà (CH4)

L'òxid nitrós (N2O)

El vapor d'aigua

L'ozó

Els halocarbons: els hidrofluorocarburs (HFC), els perfluorocarburs (PFC), l'hexafluorur de sofre (SF6) i el trifluorur de nitrògen (NF3)

 

Els quatre primers es troben de forma natural a la composició de l'atmosfera. L'activitat industrial, en cremar combustibles fòssils, desprèn grans quantitats de diòxid de carboni i òxid de nitrogen. El metà es genera com a resultat de l'activitat agrícola i ramadera. Els halocarbons són d'origen antropogènic i es van començar a fabricar a partir dels anys quaranta.

 

EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC:

 

• Increment de temperatura i del nivell del mar.

• Més risc d’inundacions i sequeres

• Major impactes en zones vulnerables (àrees de muntanya, costa, etc.)

• Pèrdua de biodiversitat i ecosistemes

• Impactes sobre l’economia (agricultura, turisme)

• Afectació sobre els serveis ambientals (disponibilitat hídrica)

 

Els efectes més importants del Canvi climàtic queden recollits en aquests punts, però per tenir una idea més clara sobre els seus efectes, adaptacions… a Catalunya recomanem el Dossier divulgatiu del segon informe del canvi climàtic a Catalunya elaborat pel CADS (Consell Assessor per al desenvolupament sostenible)

 

A més, a tots els informes científics s’elabora un pòster on es destaquen les parts més importants de forma visual i entenedora. Recomanem el Pòster del Segon informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya” elaborat pel CADS.

 

Si encara et queden dubtes sobre aspectes relacionats amb el canvi climàtic fes una ullada a les preguntes més freqüents elaborat pel CADS.

 

GUIA PER ALA REDUCCIÓ DE LES EMISSIONS DE CARBONI

 

“Des del moment en què ens aixequem al matí fins que anem a dormir, gairebé totes les activitats que realitzem i el béns materials que posseïm o que fem servir, impliquen consumir energia, i això avui dia significa contribuir a les emissions a l’atmosfera. La petjada de carboni és una mesura d’aquesta contribució personal al canvi climàtic, a partir de les emissions de diòxid de carboni (CO2)”

 

Per un bon clima 

 

Font: Generalitat de Catalunya

 

 

Escut Ajuntament de Santa Maria de Palautordera
AJUNTAMENT DE SANTA MARIA DE PALAUTORDERA
Plaça de la Vila, 1 - 08460
T: 93 847 96 20  F: 93 847 96 29
Horari: dilluns a divendres, de 9 a 14 h. i dimecres tarda, de 17 a 19.30 h.
Horari d'estiu (1/7 a 15/9): dilluns a divendres de 9 a 14 h
ajuntament@smpalautordera.cat

Comparteix:

  • Twitter
  • Facebook

Segueix-nos a:

  • Facebook
  • RSS

Amb la col·laboració de:

Logo Diputació Barcelona